CAVA VALMISTAMINE

Cava on Hispaania vahuvein, mis on valmistatud traditsioonilisel meetodil (el método tradicional), kus teistkordne fermenteerimine ehk protsess, mis toodab mulle,  toimub pudelis. Sarnast meetodit kasutatakse ka šampanja tootmisel. 

Ligi 95% cavadest toodetakse Penedès piirkonnas, Kataloonias. Cava pealinnaks loetakse Sant Sadurní d'Anoia linna, kus valmistati esimesed vahuveinid juba 1872. aastal.

Sarnaselt šampanjale on ka caval kindlad piirkonnad, mille toodang võib kanda nimetust CAVA D.O. (Denominación de Origen). Lisaks piirkonnale on kaks peamist reeglit, kuidas tohib cavat valmistada:

  • Valmistamiseks peab kasutama traditsioonilist meetodit (el método tradicional).
  • Teistkordne fermenteerimine peab toimuma pudelis vähemalt 9 kuud / 15 kuud Reserva / 30 kuud Gran Reserva jaoks.

Cava värvus võib olla kas valge (blanco) või roosa (rosado). Peamiselt valmistatakse cavat Macabeo, Parellada ja Xarel-lo viinamarja sortidest. Cava võib sisaldada ka teisi viinamarja sorte, näiteks Chardonnay, Red Garnacha, Subirat Parent, Trepat, Pinot Noir ja Monastrell. 

Sarnaselt šampanjale annab cavale lisaväärikust kuude või lausa aastate pikkune laagerdumine pudelis pärmisettel. Selle järgi saab cavad jagada kolme kategooriasse:
  • Cava: vähemalt 9 kuud pärmisettel
  • Reserva: vähemalt 15 kuud pärmisettel
  • Gran reserva: vähemalt 30 kuud pärmisettel

Samuti jagunevad cavad suhkrusisalduse järgi, mida tähistatkse pudelil järgnevalt:

  • Brut Nature: 0-3 g/l (0-3 grammi liitri kohta ehk suhkruid lisatud ei ole)
  • Extra Brut: 3-6 g/l
  • Brut: 6-12 g/l
  • Extra-Seco: 12-17 g/l
  • Seco: 17-32 g/l
  • Semi-Seco: 32-50 g/l
  • Dulce: 50+ g/l

SERVEERIMINE

Cava avamiseks eemaldage pudelilt sukk ehk fooliumist kate ümber pudeli kaela. Seejärel hoidke pudelit umbes 45° kraadise nurga all ja keerake korki ümbritsev traatvõrk lahti ilma seda eemaldamata. Hoidke käega korki kinni ning keerake pudeli alumist osa (mitte kaela).

Peale avamist hoidke pudelit veel hetk kerge nurga all, et mullid püsiksid kenasti pudelis ja vaht ei tuleks välja. Nüüd olete valmis cavat serveerima!

Cavat tuleb serveerida kindlasti jahutatult. Temperatuuride vahemik varieerub peamiselt 6-10°C piires. Nooremat cavat (Cava de Guardia) soovitame serveerida 6-8°C juures ja vanemat (Reserva ja Gran Reserva) 10°C juures. 

Cava parimaks serveerimiseks soovitame kasutada „tulip glass“ tüüpi pokaale. Selle kitsas alaosa on ideaalne mullide hoidmiseks ja nautimiseks. Klaasi laiem ülaosa toob aroomid hästi esile.

Peale avamist soovitame hoida pudelit jää ja veega täidetud nõus, sest nii püsib cava jahedana kuni viimase klaasini.