Cava ehk Hispaania mull

Kuni 1970. aastani kutsuti cavat "Hispaania šampanjaks". Kui prantslased piirasid oma kuulsaima vahuveini, šampanja, nime kasutamist, pidid hispaanalsed andma enda joogile uue nime.

Suurem osa cavast valmistatakse Kataloonias, kasutades selleks kindlat valmistamisviisi ja viinamarjasorte.

Valmistamise meetod
sarnaneb šampanjale

Cavat valmistatakse traditsioonilisel vahuveini meetodil. See tähendab, et teine kääritamine ehk protsess, mis toodab mulle, toimub pudelis. Sama meetodit kasutatakse ka šampanja tootmisel. Cava ja šampanja valmistamine erineb näiteks prosecco valmistamisest, kus teine kääritamine toimub terasvaadis.

Cava nimi peegeldab 
tema juuri

Nimi "cava" pärineb katalaani keelest, tähistades otsetõlkes koobast või keldrit. Just nendes jahedates maa-alustes keldrites laagerdumisel saabki cava oma viimase lihvi. Süsihappegaas tekib pudelisse suhkru ja pärmi käärimise tulemusena. See on protsessi üks kõige olulisemaid osasid.

Viinamarjade
kuldne kolmik

Cava on värske ja puuviljase iseloomuga. Peamiselt kasutatakse cava valmistamiseks kolme heleda viinamarjasordi kombinatsiooni: Macabeo, Xarel-lo ja Parellada. Igal marjal on oma karakter, mille omavaheline kooslus sobib ideaalselt. Lisaks valmistatakse ka Chardonnay ja Pinot Noiriga.